Igiena aerului în mediul de lucru în perioada post-pandemie

Igiena aerului în mediul de lucru în perioada post-pandemie

Fragment din filmul preluat de RAI 1 poate fi urmărit aici în întregime.

Aerul infectat este principala sursă de transmitere Covid-19
La Universitatea din Tokyo s-a realizat un studiu cu camere de înaltă sensibilitate pentru a vedea cât timp rămâne suspendat în aer agentul infecțios.
Microparticulele ce conțin agentul infecțios, invizibile ochiului uman, ajung în aer nu numai prin strănut dar și prin vorbire.  Rămân suspendate în aer cel puțin 20 minute.
Riscul infectării este major în cazul spațiilor închise, cu mai multe persoane și în care nu există suficientă ventilație
Experții în prevenție consideră că riscul de contagiune poate fi ținut sub control prin:
  • Utilizarea măștilor
  • Reînnoirea regulată a aerului
Igiena aerului respirat a devenit de o importanță crucială în perioada post pandemie.
Ușurința cu care boala poate fi transmisă pe calea aerului a stârnit mari temeri dar a obligat la căutarea soluțiilor pentru a putea trăi în nouă realitate creată de Covid-19.

Importanța ventilației în prevenirea infecției cu Covid-19

În raportul întocmit de ISS (Institutul Superior de  Sănătate) Italia (cea mai afectată țară europeană) se pune accent pe schimbul regulat de aer din interior prin:
  • ventilație naturală 
  • ventilație mecanică controlată.

1. În cazul ventilație naturale, prin deschiderea ferestrelor trebuie avută în vedere, evitarea creării curenților de frig sau de căldură în exces. Condiție greu de îndeplinit în lunile toride de vară sau în lunile de iarnă.

2. Ventilația mecanică controlată asigură schimbul continuu și automat al aerului din interior. Elimină continuu aerul contaminat și introduce aer proaspăt și filtrat din exterior. 
Numai este nevoie de deschiderea ferestrelor și de aici o serie de avantaje cum ar fi, posibilitatea controlului asupra temperaturii, umidității și al gradului de poluare al aerului.

În lunile toride de vară, prin folosirea în tandem a sistemelor de ventilație cu aparatele de aer condiționat se crează condiții de confort optime în mediile de lucru.
Aerul proaspăt introdus de afară de către sistemul de ventilație, va fi răcit de către aparatul de aer condiționat la temperatura dorită.
Dacă în interior există numai aparat de aer condiționat, acesta va răci dar nu va schimba aerul consumat din interior. Aerul rece va creea falsa impresie de aer proaspăt, fiind de fapt același aer consumat/contaminat, recirculat.

Te-ar putea interesa și articolele:
  1. Studiu despre efectul aerului condiționat în propagarea coronavirusului
  2. Atenție la spațiile închise și slab aerisite!
  3. Cum se folosește climatizarea și ventilația pentru prevenirea răspândirii Covid-19?



Comentarii