Studiu despre efectul aerului condiționat în propagarea coronavirusului
Sursa: https://www.inkstonenews.com/health/restaurant-cluster-shows-how-air-conditioning-helps-coronavirus-spread-study-says/article/3080165
Foto: SCMP / Robert Ng
Un studiu realizat pe 10 pacienți cu coronavirus provenind din trei familii care au luat masa la același restaurant din sudul Chinei a sugerat că aerul condiționat a ajutat la răspândirea virusului.
Autoritățile din domeniul sănătății consideră că Covid-19 se transmite în principal prin picături respiratorii produse atunci când un purtător de coronavirus tușește sau strănută.
Oamenii de știință din sudul orașului Guangzhou, au arătat că fără un flux de aer, agentul infecțios nu putea provoca un grup atât de mare de infecții. Însă „Un flux puternic de aer din aparatul de aer condiționat ar fi putut să propage picături” între trei mese.
Modul în care o persoană a infectat alte nouă la un restaurant din Guangzhou. Ilustrație: Inkstone / Tom Leung
Restaurantele ar trebui să crească spațiul dintre mese și să îmbunătățească ventilația pentru a reduce riscul de infecție, potrivit echipei de cercetători condusă de Jianyun Lu, de la Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor din Guangzhou.
Grupul de infectați din Guangzhou a început cu cineva care s-a întors de la Wuhan, orașul central chinez unde coronavirusul a fost raportat pentru prima dată în decembrie, pe 23 ianuarie.
Fără să știe că este bolnav, persoana a luat masa cu trei membri ai familiei a doua zi la un restaurant fără ferestre, cu aer condiționat la etajul 5 al clădirii.
Alte două familii stăteau la mesele alăturate, cu aproximativ 3,3 metri între fiecare masă, timp de aproximativ o oră.
În două săptămâni, patru membri ai familiei primului pacient, trei membri ai celei de-a doua familii și doi din a treia familie s-au îmbolnăvit de Covid-19.
După o investigație, cercetătorii au spus că singura sursă de expunere cunoscută pentru a doua și a treia familie a fost primul pacient din restaurant.
„În acest focar, transmiterea picăturilor a fost determinată de fluxul de aer condiționat. Factorul cheie pentru infecție a fost direcția fluxului de aer. ”, se arată în raport.

În Hong Kong, mesele și scaunele sunt fixate de podea pentru a aplica normele de distanțare socială pentru a reduce răspândirea coronavirusului.
Alte articole:
Comentarii
Trimiteți un comentariu